Vrijwilligers zijn goud waard voor Humanitas

Gepubliceerd: 12-06-2017 11:06

Vrijwilligers zijn goud waard voor Humanitas

De naamsbekendheid van Humanitas groeit. Mede om die reden is de afdeling Noord-Limburg op zoek naar vrijwilligers. Mensen die anderen helpen om de negatieve spiraal waarin ze zijn beland, te doorbreken. Want door het bieden van luisterend oor, vriendschap, praktisch hulp of gezelschap kun je het leven van een ander echt in positieve zin veranderen.

Een beeld schetsen van dé vrijwilliger bestaat niet. Humanitas biedt diverse vormen van hulp en daarvoor zijn verschillende soorten vrijwilligers voor nodig. Van alle leeftijden, uit iedere sociale klasse en van allerlei etnische groepen. "De organisatie wil groeien en er komt steeds meer op ons af," zo vertelt Madeleine de Werd, lid van het afdelingsbestuur. "De wereld verandert snel. We leven in een participatiemaatschappij en mensen zijn steeds meer afhankelijk van elkaar. Van welke leeftijd iemand ook is; bijna iedereen heeft een bepaalde ervaring en kennis door studie, werk of door het eigen leven. Dat is al een prima basis om anderen te helpen om het leven weer op de rails te krijgen."

Wat houdt het concreet in om vrijwilliger bij Humanitas te zijn? Het is vooral heel divers. Een vrijwilliger biedt budgetbegeleiding aan mensen die problemen hebben met de thuisadministratie, reist mee naar een bepaalde afspraak of drinkt gewoon met iemand samen een kopje koffie. Het gaat er vaak om een soort van maatje te zijn voor een ander die het bepaalde taken even niet alleen aandurft. Soms gaat het om hele basale zaken die een ander toch als heel lastig kan ervaren. "Samen met iemand boodschappen doen, de hond uitlaten of meegaan naar het Huis van de Wijk. Dat kan voor een ander heel lastig zijn. Je helpt mensen om over een drempel te stappen. Alles gebeurt op basis van gelijkwaardigheid, zonder de ander je eigen normen op te leggen. De cliënt leert van onze vrijwilligers, maar deze leert ook weer van de deelnemer".

Natuurlijk krijgt Humanitas ook met zwaardere problematiek te maken. Maar het is vooral goed om te weten dat mensen in nood niet allemaal een GGZ achtergrond hebben. "Vaak is het gewoon eenzaamheid waardoor iemand in de problemen komt. Dan huist onder de financiële problematiek of het drankprobleem een andere reden. Door iemands actie radius te vergroten kunnen onze mensen de andere enorme stappen laten maken."

Potentiële vrijwilligers krijgen een opleiding op maat aangeboden via de Humanitas Academie. "Wij gooien niemand in het diepe. Mensen leren tijdens de cursussen hoe onze organisatie in elkaar steekt, maar ook hoe je het contact met de cliënt onderhoudt en met medevrijwilligers. Vrijwilligers zijn goud waard voor onze organisatie. En iedereen is dan ook van harte welkom."

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de speciale vrijwilligersbijeenkomsten. De eerste vindt plaats op 19 juni, maar het kan ook op 11 september en 13 november. Aanmelden kan via de e-mail.

Deel deze pagina:
Advertenties