Goede meivakantie, maar niet zo goed als in 2016

Gepubliceerd: 11-06-2017 9:06

Goede meivakantie, maar niet zo goed als in 2016

De recreatieondernemers kijken grotendeels met tevredenheid terug op de meivakantie. Dat concludeert Leisure Port, na onderzoek onder de bijna 500 ondernemers die aangesloten zijn bij de 6 lokale platforms in Noord-Limburg.

De meivakantie in 2016 was maar moeilijk te overtreffen. De combinatie van stralend weer met de vele feestdagen (Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, Moederdag) zorgden voor extra boekingen bij de logiesverstrekkende bedrijven en extra bezoekers voor de horecabedrijven, winkels en dagattracties.

De meivakantie van 2017 was wat dat betreft minder rijk bedeeld. Maar ondanks het wat kwakkelende weer zijn de resultaten prima. 83% van de respondenten heeft minimaal evenveel of meer gasten mogen ontvangen dan in de meivakantie van 2016. Een ongeveer gelijk percentage zegt een hogere of ongeveer dezelfde omzet te hebben geboekt.

Behalve de horecazaken; daar steeg de omzet meer dan het aantal gasten, wat wijst op een hogere besteding per gast. Roger Hamelers van Brasserie Alt Arce en Restaurant Sjef (beide in Arcen) kan dit bevestigen. ‘Ten opzichte van een paar jaar geleden zie je de bestedingen gewoon stijgen. Enige tijd geleden kwam men alleen voor een kopje koffie maar nu bestelt men ook een stuk vlaai erbij’.

De samenstelling van de gasten is volgens de respondenten anders; er werden meer Duitsers en vooral meer Belgen ontvangen dan eerder. ‘Deze tendens zien we al langer’, aldus Ilse Lenders, directeur van Leisure Port. ‘We voeren succesvol campagne over de grens in Duitsland en België. In België zijn we aanwezig met de campagne ‘Liefde voor Limburg’ en in Duitsland treden we naar buiten met Lust auf Limburg’.

De grote verblijfsaccommodaties, met meer dan 25 slaapplaatsen, hebben het bovengemiddeld goed gedaan. 88% van de bedrijven had meer of hetzelfde aantal gasten als in 2016. En vijf bedrijven noteerden zelfs een stijging van meer dan 10%. Ook Recreatiecentrum De Schatberg had een goede meivakantie. ‘We hebben ruim 8% betere omzet dan vorig jaar. Tel daarbij op dat ook nog de Hemelvaart in die week viel in 2016. Nu hebben we die twee vakantiemomenten gewoon los gehad. Als je het los van elkaar zou berekenen, hebben we nog veel beter gescoord’, vertelt Ronald Hoppzak van De Schatberg. Een verklaring heeft Hoppzak wel. ‘De gasten komen gewoon vaker terug. Je ziet dat het beter gaat in de economie, vooral in de horeca merken we dat. Er wordt gemakkelijker geld uitgegeven om een keer buiten de deur eten, een borreltje samen. We werken al jaren aan een stabieler aanbod door het jaar heen; dat minder afhankelijk is van het weer. Dat werpt nu zijn vruchten af want de indoorfaciliteiten zijn op orde. Een gezin hoeft zich, bij slecht weer, niet te laten weerhouden van een vakantie op het park omdat er toch voldoende te doen is bij slecht weer.’

De dagattracties hebben in diezelfde lijn de gasten mogen verwelkomen; zo’n 87% had ongeveer hetzelfde aantal gasten of meer gasten dan tijdens de meivakantie in 2016. Zij kijken reikhalzend uit naar de zomervakantie; dan verwacht 50% van de respondenten ‘te plussen’ ten opzichte van de meivakantie.

Ilse Lenders stelt dat ook de platforms en Leisure Port optimistisch zijn over het voorjaar en de aanstaande zomerperiode. ‘De ondernemers in Noord-Limburg zijn volop bezig met nieuwe ontwikkelingen en aanbrengen van verbeteringen. Daardoor hebben we een prachtig product te vermarkten, en er is veel interesse voor ons toeristisch-recreatief aanbod. Dat zien we terug in de landelijke media zoals onlangs in de Telegraaf, de Vriendin en in het wandel- en fietsmagazine Toeractief. Journalisten komen graag (terug) en zien ons als nog een onontdekt stukje Nederland.’

Deel deze pagina:
Advertenties